Перш ніж купити у магазині м’ясні напівфабрикати, уважно вивчіть на етикетці склад та термін виготовлення продукції. Звичайно, якщо така взагалі є. Адже досить часто важко знайти інформацію про вагові напівфабрикати. І зовсім не факт, що вони саме з того ящика, який на прилавку. Наскільки якісна продукція на вагу – перевіряли держінспектори ДП „Полтавастандартметрологія”. Контрольну закупку двох партій вагових пельменів держінспектори провели на Центральному ринку Полтави. У документації продавця значилося, що напівфабрикати виготовлені у Миколаївській області. Однак, на маркуванні ящиків було не чітко зазначено дату виготовлення та номер партії. Тож, матеріали перевірки полтавські спеціалісти направили колегам із Миколаївщини. Вони потім уже і перевірять саме підприємство, де виготовляли пельмені. Загалом держінспектори щомісяця проводять моніторинг якості молочної, м’ясної та хлібобулочної продукції. Із 209 кілограмів напівфабрикатів, перевірених у 2010-му, 94 кілограми – тобто 45% – не відповідали вимогам стандартів. Тож, перш ніж купити пачку-другу пельменів чи інших напівфабрикатів, уважно огляньте продукцію, прочитайте її склад та зверніть увагу на дату виготовлення. Щоправда, зауважують самі спеціалісти, навіть інформація виробників на упаковках не завжди достовірна. Тож, висновок невтішний: найякіснішими напівфабрикатами залишаються домашні, виготовлені власноруч.
|