Цього року в Україні отруїлося дикорослими грибами майже 350 людей, з них 30 померло. На щастя, на Полтавщині летальних випадків не було, але майже 30 жителів області все ж таки постраждали через прихильність до цих дарів лісу. Поки що лікарі рекомендують взагалі утриматися від споживання дикорослих грибів, тим, хто не зважають на попередження, хоча б уміти розрізняти їстівні та отруйні гриби. Для того щоб студенти, викладачі і всі бажаючі могли навчитися розрізняти небезпечні дари лісу, у Полтавському національному педагогічному університеті щоосені організовують виставку грибів. Найнебезпечніші, розповідають науковці, бліді поганки. Закликають науковці любителів-грибників бути уважними і коли збирають опеньки. І осінні їстівні, і отруйні сірчано-жовті ростуть на пеньках. І якщо перші з’являються восени у листяних лісах, другі – зустрічаються і у хвойних. Без перестороги збирають грибники і печериці. Хоча науковці вирізняють понад 50 їх видів. І серед них кілька неїстівних. До смерті їх вживання не призведе, але розлад шлунка викличе. Єдина порада – розламати гриб і понюхати. Отруйний матиме неприємний хімічний запах. Загалом на Полтавщині нараховується майже 40 видів їстівних дикорослих грибів та більше 100 – отруйних. Проте люди, зазвичай, знають та збирають десяток найпоширеніших...
|